20 Apr 2024 / Spirou Charleroi te sterk voor BAL

Het zit de dames van BAL niet mee

Een tegenvaller voor het team van Jorrick deze week. Rajah Fink is geblesseerd en kon dus niet meespelen. De eerste twee kwarten konden onze dames nog redelijk bijblijven maar in het derde kwart liepen de dames van Triple Threat flink uit en ook in het vierde kwart scoorden Haarlem 10 punten meer dan onze dames. Hinke Houben maakte een double double (11 punten, 16 rebounds) en Floor Bohré was topscoorder met 15 punten. Marit Arts was goed voor 4 assists. Eindstand 70-46,  (Q1 17-16, Q2 31-27, Q3 49-35).

De eerstvolgende wedstrijd is zondag 26 november 19.00 uur tegen QSTA United in Bemmel.

Deze keer een kort gesprekje met Aurélie Ruitort, een van weinige Nederlandse vrouwelijke scheidsrechters binnen de eerste en promotie divisie.

Aurélie is geboren Nice en begon met basketballen in Frankrijk. Daar is ze vanaf haar 17e serieus gaan fluiten en heeft ze de benodigde diploma’s gehaald. Omdat ze half Nederlands is, kwam ze 2 jaar geleden naar Nederland om haar studie fysiotherapie te gaan volgen in Eindhoven. Via een kennis in het Eindhovense kwam ze in het Nederlandse scheidsrechters circuit terecht. Na een beoordeling door de NBB ging ze bij de eerste en promotie divisie aan de slag.

Binnen het Nederlandse Basketbal zijn er nog steeds weinig vrouwelijke scheidsrechters op de hogere niveaus. Ze denkt dat er 2 of 3 binnen de BXNT zijn. Op het niveau waar zij fluit dacht ze een stuk of 4.

Verder spraken we nog even over het fluiten van de wedstrijden, hoe is dat? “In het begin van een wedstrijd proberen ze je even te testen, maar als je laat zien dat je “er staat” en fair bent, loopt het over het algemeen wel soepel”.